Articole scrise în aprilie 2009

Autoritatea biblică

De Dan Sehested, marţi, 28 aprilie 2009

Particularităţile baptiste
C

a baptişti, noi declarăm că Biblia este unica noastră autoritate pentru credinţă şi practică. Cuvântul cheie este unica. Uneori veţi citi sau veţi auzi vorbind pe cineva cu privire la acest subiect şi expresia folosită va fi „autoritatea finală” sau „autoritatea decisivă”. Această expresie însă lasă să se înţeleagă faptul că există şi alte autorităţi, Biblia fiind cea finală, dacă celelalte autorităţi nu rezolvă chestiunea. Aceasta este o practică ce, în cele din urmă, îl aşază pe om şi tradiţiile acestuia deasupra Bibliei.

Hubmaier, un anabaptist convins, în timpul unei discuţii cu Zwingli, reformatorul elveţian, a spus următoarele cuvinte:

În toate disputele cu privire la credinţă şi religie, doar Scriptura, care iese din gura lui Dumnezeu, trebuie să fie standardul şi regula noastră.

Adevăraţii baptişti au păstrat această convingere de-a lungul secolelor, uneori cu preţul siguranţei lor personale. Mai mult +

Particularităţile baptiste

De Dan Sehested, marţi, 21 aprilie 2009

Î

n august 2008, un membru al Adunării Baptiste Independente din Beiuş a participat la o nuntă din regiunea Bihor. La acea nuntă era prezent şi un pastor binecunoscut dintr-o biserică din Uniunea Baptistă. În conversaţia cu membrul amintit, pastorul baptist din Uniune a făcut următorul comentariu:

Adevăraţii baptişti au fost întotdeauna independenţi.

Comentariul său arată o cunoaştere a istoriei pe care mulţi fie nu o ştiu, fie aleg să o ignore. Acest frate a mai făcut o deosebire pe care multora le place s-o nege, şi anume că există unii care se autointitulează baptişti, dar de fapt nu sunt baptişti adevăraţi.

Ce este un baptist? Cum recunoşti unul, dacă-l vezi?  Mai mult +