Experienţa umană

—18 aprilie 2010


de Petru Beltechi

Iov

Şi Bildad trebuia să-şi susţină acuzaţia pe baza unui argument, aşa cum a făcut Elifaz. Ne aducem aminte că argumentul principal al lui Elifaz se baza pe acea vedenie de noapte pe care a avut-o. Bildad îşi sprijină argumentul său împotriva lui Iov preamărind trecutul. Hai să întrebăm trecutul sau să chemăm la bară experienţa şi înţelepciunea celor din trecut.

El credea că observaţiile acestora îi pot fi temelia pentru argumentul lui împotriva lui Iov. Noi ştim însă că nici acest argument nu poate sta în picioare în faţa înţelepciunii lui Dumnezeu. Până la urmă este tot experienţă umană, nimic altceva şi este o insultă să pui faţă-n faţă înţelepciunea umană cu înţelepciunea lui Dumnezeu.

Nu avem nimic de învăţat din critica lui Bildad. Când vrei să critici ca să desfiinţezi pe cineva atunci desfiinţează-i crezurile, familia şi caracterul. Aceasta este o critică care dărâmă.

Nu combina înţelepciunea umană cu înţelepciunea lui Dumnezeu. Nu fi sincretist, pentru că această combinaţie te va conduce la multe erori. 

Descarcă acest mesaj +

Alte mesaje din aceeaşi serie:
Mai grele ca nisipul mării
Retorica lui Elifaz
Agonia lui Iov
Atrocităţile continuă
Neclintit în nenorociri
Satan acuză
Prioritatea lui Iov

Exprimă-ţi părerea completând următorul formular:

Care este a treia lună din an?